#DOCUMENTAIRE ‘HART OP ZOEK’

Foto: Brabants Centrum

We zoeken nog sponsoren om het verhaal te kunnen vertellen van: 

Hartgetransplanteerde patiënt Rogier Veltrop en zijn (inmiddels) vrouw Evelien. Hij is biomedisch onderzoeker, zij is jarenlang zijn mantelzorgster geweest. We volgen de zoektocht naar een nieuw donorhart en het leven van Rogier en Evelien Veltrop, waarbij we regelmatig terugkijken met flashbacks (reconstructies) hoe het is verlopen van ernstig ziek worden, op sterven liggen, op één dag de trouwringen uitzoeken en een doodskist uitzoeken, tot revalidatie, controles, ‘hart op weg naar Malaga’ (zijn reis als volleyballer naar het WK voor getransplanteerden in Malaga), tot zijn onderzoek als biomedisch wetenschapper naar een beter begrip van ontstaan en preventie van hartfalen op moleculair celbiologisch fundamenteel wetenschappelijk niveau.

SYNOPSIS

Aanleiding documentaire
In Nederland is op 13 september 2016 de nieuwe Donorwet in de Tweede Kamer aangenomen, dat betekent dat je automatisch als donor geregistreerd staat als je niks van je laat horen. Maar dat betekent nog niet dat dan meteen je organen worden verwijderd als je overleden bent, integendeel. Er gaat een zeer zorgvuldig proces aan vooraf waarin gekeken wordt naar de match, de mogelijkheden voor transplantatie en de wensen van de donorfamilie. De wet is op 13 februari ook door de Eerste Kamer aangenomen en is nu van kracht. Helaas is er nog steeds te veel onwetendheid, waardoor er veel mensen zijn die zich afmelden als donor.

Doelstelling
Met deze documentaire willen we mensen ervan bewust maken, wat orgaandonatie betekent, ze voorlichten aan de hand van het verhaal van een getransplanteerde hartpatiënt die op sterven na dood was voordat hij een “tweedehands hart” kreeg en wat het voor zowel een getransplanteerde en zijn omgeving betekent. Ook willen we middels cijfers en feiten mensen bewust maken van de oorzaken en gevolgen van orgaandonatie.

Doel
Voorlichten over hoe belangrijk orgaandonorschap is. Afmeldingen en passief donorschap voorkomen.

Mogelijke opzet documentaire (volgorde nog nader te bepalen)

 1. Rogier wordt acuut opgenomen in ziekenhuis: Close shots van de wielen van het ziekenhuisbed dat snel over de gang rijdt; close shots klapdeuren, defibrillator, sound bites van artsen en omstanders.
 2. Quotes van artsen met cijfers in beeld en feiten. Percentages bijv.: kans dat je een orgaan nodig hebt is groter dan dat je organen ook worden aangesproken i.v.m. match.
 3. Reconstructie 1e hartstilstand tijdens volleybal: Je ziet de acteur bij recreatief potje volleybal bedrijfscompetitie als volleyballer en die wordt niet goed. ICD ging af (inwendige defibrillator) Zijn vrouw zat aan de kant. Rogier vertelt over die dag wat er gebeurde en wordt hierbij geïntroduceerd.
 4. Reconstructie andere hartstilstanden: Keren dat hij vaker last had van zijn hart en vrouw hem bijstond (vb.: In eetcafé tijdens lunch valt Rogier neer. ICD weigert af te gaan. Via sms-alert komt iemand te hulp schieten)
 5. Tijd in ziekenhuis: op sterven na dood zijn, tot “We gaan je hart halen” en de transplantatie. Evelien en Rogier vertellen samen over deze tijd. Het moment dat er gezegd wordt dat je mogelijk een nieuw hart krijgt, wat men dan zegt. Hart mag maximaal 5-6 uur uit een lichaam zijn.
 6. Rogier laat de apparaten en slangen zien waar hij van afhankelijk was.
 7. Revalidatie: Rogier vertelt over welke pillen hij nu nog moet slikken (topshot van eten/drinken en pillen). Ook vertelt hij over zijn 13 biopten en volgen we hem bij zijn onderzoek (1x per 2 maanden) in het ziekenhuis. 1x per jaar is er een groot onderzoek (deze keer augustus 2017)
 8. Politicus legt noodzaak actief orgaanregistratiesysteem uit (bij voorkeur Pia Dijkstra – D66), hoe moeilijk het is om matches te vinden en wat de vooroordelen zijn.
 9. Evelien Veltrop vertelt over trouwen, de voorbereide begrafenis. Ze hadden de trouwringen en doodskist in een dag uitgezocht.
 10. Geheime transplantatiedatum: Na 1 jaar mag je als patiënt contact opnemen met de nabestaanden van je donor, via het HTX (Harttransplantatie team). Rogier mag de transplantatiedatum niet openbaar maken i.v.m. nabestaanden van overledene. Arts legt uit dat het afgeraden wordt om contact te zoeken met de nabestaanden.
 11. Rogier gaat als volleyballer van het Nederlands team naar het WK voor getransplanteerden in Malaga (juni 2017). Rogier beschrijft zijn gevoel (shots van Rogier bij de opening, tijdens de Donor Recognition Walk, volleyballend en tijdens de sluitingsceremonie).

Rogier heeft al een website: www.hartopwegnaarmalaga.nl om hem financieel en psychisch te steunen.

Ook is er een nieuwsitem over hem gemaakt door Omroep Brabant.

De documentaire zal uitgezonden worden op Omroep Brabant.

 

 

 

 

 


Nieuwsitem Omroep Brabant: “Rogier was op sterven na dood, maar zijn donorhart kwam net op tijd”

Meerdere media hebben het verhaal al opgepakt, waaronder o.a. krantenartikelen in het Brabants Centrum en Brabants Dagblad. Dit kan de documentaire goed ondersteunen.

12. Eventueel korte interviews WK getransplanteerden in Malaga, aangevuld met shots van bijvoorbeeld zwemmers met littekens.
13. Rogier doet nu onderzoek en studeert voor zijn researchmaster Biomedical Sciences, specialisatie Cardiovascular Biology Medicine en hoopt in 2018 daarop afgestudeerd te zijn om anderen te kunnen helpen met dezelfde problemen als hij ooit mee kampte.

Artikel: Brabants Dagblad


Artikel: Brabants Centrum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten of ons sponsoren? Graag! Neem contact met ons op. Klik hier!